‘Positieve gezondheid’ en kosten-baten analyse lock-down

Positieve gezondheid is:

‘Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’

Persoonlijke groei, ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven zijn net zo belangrijk…

Deze omschrijving benadrukt de potentie om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte.

Wat mij betreft een mooie benadering en een zeer waardevolle  tool om rekening mee te houden wanneer we het hebben over gezondheid.

Toch vraag ik mij af of meneer Rutte en zijn team op de hoogte zijn van deze benadering. Er wordt alles aan gedaan om ziekte buiten de deur te houden, maar er wordt voorbij gegaan aan een aantal hele belangrijke andere punten, die ons een ‘positieve gezondheid’ beloven.

Waar is onze ‘eigen regie’, zijn onze ‘sociale uitdagingen van het leven’ en onze ‘ontwikkeling’ in deze aanpak? Een totale (wat mij betreft onnodige) lock-down van een land zorgt overall voor veel meer ‘ongezonde jaren’.

Er zou dan ook een ‘kosten-baten’ analyse mogen komen. Geen idee of onze wetenschappers, economen, dokters, psychologen en andere slimmeriken dit kunnen, maar dit zou er ‘berekend’ kunnen worden:

Kosten:
Hoeveel gezonde, positieve levensjaren kost ons deze lock-down?

Baten:
Hoeveel gezonde, positieve levensjaren levert ons deze lock-down op?

En wat is een gezond, positief levensjaar eigenlijk waard? Of wat is een ongezond, negatief levensjaar waard? Het lijkt erop dat deze vragen niet gesteld mogen worden.

Lieve overheid. Geef ons een beetje vertrouwen. Eigen regie. Kans om te ontwikkelen. Om onze fysieke, sociale en emotionele uitdagingen die deze crisis met zich meebrengt zelf aan te kunnen. En weet dat het enige zekere van het leven is dat we uiteindelijk dood gaan.

 

Scroll to top