Skip to content

Sport en bewegen

Inmiddels weet iedereen dat bewegen goed voor je is.

Bewegen maakt stofjes aan in ons lichaam waar we blij van worden. Ook verbranden we calorieën door beweging en gaat ons bloed beter stromen.

Sport en bewegen

Als sportinstructrice kijk ik naar een goede balans tussen spier- en bot versterkende oefeningen en komt er ook een stuk cardio aan bod.

Ik ben gediplomeerd (freelance) Bootcamp instructrice en geef wekelijks spinning les. Daarnaast werk ik als Personal Trainer en kunnen we bij jou thuis, de sportschool of lekker buiten in Baarn, Soest of Lage Vuursche aan de slag.

Bij voldoende beweging kijken we niet alleen maar naar de sport-momenten, maar ook hoe jouw dagindeling eruit ziet en waar jij bijvoorbeeld makkelijk momenten kunt inbouwen om meer te gaan bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaker de trap pakken, meer stappen zetten en een simpele oefening tijdens het tandenpoetsen. Wil je actief gaan sporten? Zorg dan dat je een sport kiest waar je ook blij van wordt! Graag kijk ik samen met jou naar de verschillende mogelijkheden.

Voldoende beweging draagt bij aan een fit en gezond lichaam, een goede conditie, diep kunnen slapen, het regelen van jouw lichaamstemperatuur, scherp en alert zijn en positief denken. Ook helpt het stress reduceren en gaat het (chronische) ziektes tegen.

Waarom is het dan soms (vaak) zo lastig om van die bank af te komen, of je los te wurmen van je laptop?

Zijn wij niet gewoon evolutionair geprogrammeerd om te gaan bewegen? 

Ooit was luiheid erg nuttig. Als oermensen hadden we soms perioden dat er meer dan genoeg fruit groeide en er genoeg beesten waren om op te jagen, maar dat was voor een korte tijd. Daarna brak de schaarste weer aan. Het was van belang dat je zo efficiënt mogelijk met de energie uit je voedsel omging. In tijden van overvloed bouwden we een laagje vet op, die we in tijden van schaarsten goed konden gebruiken. Tegenwoordig kennen we alleen nog maar tijden van overvloed. Toch zijn wij nog steeds geprogrammeerd op ‘rustig aan doen bij overvloed’!

Sport en bewegen
Hoe beweging je hersenen blij maakt

ontdek het beloningssysteem

Jouw hersenen werken met een soort van beloningssysteem. Dat zorgt dat je graag eet, en rustig aan wilt doen. Er komt dan het hormoon ‘dopamine’ vrij, wat jou een fijn gevoel geeft.

Gelukkig komt dit hormoon ook vrij wanneer we gaan sporten en/of bewegen. Zelfs nog in grotere aantallen. Daarom voel je je (tijdens) of na het bewegen prettig, voldaan en trots. 

Alleen het tot in actie over gaan is vaak lastig.

Hierbij dus mijn tips om in actie te komen:

  1. Trek direct bij het opstaan/ thuiskomen uit werk je (leuke, nieuwe) sportkleding aan. Als je toch al je kleding aan hebt is het ook zo zonde om niéts te doen…
  2. Bedenk hoe je je voelt na de sport / beweeg sessie.
  3. Vul een dagelijkse ‘WOOP’ in. Deze app kun je uploaden op je telefoon. Het geeft jouw wens, de uitkomst, het obstakel en jouw plan weer en helpt jou hier aan herinneren.
  4. Ga samen met een sport / beweegmaatje.
  5. Maak een fijne playlist voor tijdens jouw training óf luister bijvoorbeeld een leuke podcast tijdens een wandeling.
  6. Doe mee met een sportclubje waar de rest jou verwacht.
  7. Als je erg moe bent of bijvoorbeeld last van hoofdpijn hebt, motiveer je zelf dan om tóch te gaan en het rustig aan te doen. Vaak verdwijnt de moeheid of hoofdpijn vanzelf en kun je alsnog ervoor kiezen om voluit te gaan.
  8. Alle beetjes hebben zin.
  9. Doe een stappenteller aan en stel doelen.
  10. Maak een realistische dagplanning waarbij  je bewegen implementeert.

Wil jij meer over mij weten?

Sport en bewegen

Stuur me gerust een mailtje
Of bel me even!