De ‘tegenstander’ in deze discussie, iemand uit de zuivelindustrie, vond dat we onze patiënten niet moesten gaan ‘betuttelen’ door hen een aangepast dieet voor te gaan schotelen. Hij vond dat als iemand met een welvaartsziekte (en overgewicht) in het ziekenhuis terecht zou komen, deze persoon gewoon zou mogen eten wat ie wilde. Ook als deze persoon bijvoorbeeld met darmkanker behandeld zou worden, zou volgens de zuivelmeneer een rood stukje vlees meer of minder niet uitmaken. Als de patiënt het maar lekker vindt en nog ‘iets’ heeft om van te genieten.
Aan de andere kant dus de zorg en de ziekenhuizen die patiënten alleen nog maar plantaardig voedsel zouden gaan voorschrijven. En dan wel heel lekker, gevarieerd, voedzaam en onbewerkt.
Een manier van voeden waarbij je het lichaam geen (extra) kansen geeft om laaggradige ontstekingen te ontwikkelen en waarbij je het herstel proces versnelt. Misschien wel nieuw voor mensen die dit niet kennen of niet gewend zijn, maar een onderdeel van het herstel-proces.
Ik zie dit niet als betuttelen, maar als het goede voorbeeld geven.
Veel mensen zien hun arts of dokter als ‘alleswetende’ op het gebied van gezondheid. En dat is heel fijn, want goed vertrouwen is belangrijk. Dus als een arts in het ziekenhuis of de zorg kan uitleggen wat de reden is voor deze voedingskeuze, is er een kans dat er hier al een zaadje wordt gepland. Dat deze patiënt weer thuiskomt en (gedeeltelijk) deze nieuwe voedingswijze gaat doorzetten. Misschien vertelt hij of zij er wel over of neemt deze persoon de rest van de familie mee in meer onbewerkt, plantaardig eten.
Daarbij kwam het voordeel voor het milieu ook als zeer belangrijk speerpunt naar boven.
Wist je dat van alle zoogdieren op aarde 60% bestaat uit vee, 36% mensen en nog maar 4% uit wilde dieren… Kansen op grote epidemieën, overstromingen en andere natuurrampen liggen hierdoor steeds meer op de loer. Door plantaardig te gaan eten, kunnen we hier een enorme positieve impact op maken.
Vanaf januari dit jaar is New York een voorloper. Alle 11 de openbare ziekenhuizen hebben ervoor gekozen om als eerste optie een plantaardige maaltijd te serveren. Lees hier het hele artikel NYC Health + Hospitals Now Serving Plant-Based Meals as Primary Dinner Option for Inpatients At All of Its 11 Public Hospitals – NYC Health + Hospitals (nychealthandhospitals.org)
Ook krijgen de patiënten les over de voordelen van plantaardig, onbewerkte voeding.
Ik hoop van harte dat Nederland dit mooie voorbeeld gaat volgen!
Er kwamen nog veel meer belangrijke en interessante discussies en informatie over dit onderwerp voorbij. Te veel om nu even kort op te schrijven.
Ben jij werkzaam in de zorg of in een ziekenhuis en zou je graag wat meer over dit onderwerp willen weten? Ik kom graag een keer langs om eea toe te lichten.
Danielle Stapper